Min Rosa MatBlogg

Min Rosa MatBlogg

onsdag 23. september 2015

Bestemors hvetesuppe



2 løk
2 gulrot
1 målebeger bokhvete
4 poteter
2 laurbærblad
1,5 l vann
salt og pepper
4 ss vegetabilsk olje
1 ss tørket persille

Slik gjør jeg
Finhakk løk og gulrot.
Varm opp olje i en gryte for å steke løk og gulrot. La dette småkoke i 10 min. Skjær potetene i terninger, bland dette sammen med løk og gulroten i gryten. Legg på lokket og kok i 10 min.

Ha i salt og pepper, tørket persille og laurbærblad.
Hell i vann så det dekker grønnsakene og la det koke på middels varme ca 50-60 min.

Bestemors Blomkål suppe med purre



100 ml hvitvin
salt og pepper
700 ml grønnsaksbuljong
1 ss olivenolje
1 ts tørket timian
1 potet
1 gulrot
2 løk
2 purre
1 blomkål

Slik gjør jeg
Bruk ei gryte over middels varme ha i olivenolje, tilsett skivet purre, gulrøtter og løk. Rør grønnsakene, og deretter dekke med et lokk og koke i 5 minutter.
Blomkål finhakkes og ha i gryten, rør igjen, helle i vinen, kok opp, reduser varmen. 

Ha i potet, timian og grønnsaksbuljong, kok opp igjen, dekk til med lokk og kok på svak varme til grønnsakene er myke. Når suppen er ferdig, smak til med salt og pepper

Bestemors Ertesuppe / Lapskaus



2 store gule løk
8 middels store poteter
1 middels stor rød paprika
1 middels stor gul paprika
1 middels stor grønn paprika
8 middels store gulrøtter
2 grønnsaksbuljong terninger
1 pk gule erter
Vann til 5-6 liters kjele
Krydder etter ønske

Slik gjør jeg
Gule ertene må ligge i vann natten over. Dagen etter helles vannet av ertene og erstattes med nytt kaldt vann. Ha i buljongterningen. 

Fjern skrellet på potetene og gulrøttene og deles opp i store terninger. Skjær opp løken og paprika som også deles opp i store terninger. 

Ha alt sammen i kjelen med ertene. Kokes på middels varme i 2.5-3 timer.

Bestemors Ertesuppe



6 kopper erter
6 poteter
4 gulrøtter
3 løk
2 fedd hvitløk
3 ts dill
3 ts persille
4 laurbærblad
salt og pepper

Slik gjør jeg
La ertene ligge i vann natten over.
Tøm av vannet der ertene har ligget og ha i vann i ei gryte og kok i ca 40 minutter, rør rundt av og til.

Del poteter og gulrøtter i terninger, finhakk løken og hvitløken. Ha dette i gryten sammen med laurbærblad og smak til med salt og pepper etter eget ønske. Kok i ytterligere 15-20 minutter.

Når suppen er klar ha på tallerkener og dryss med urter

Bestemors Hvitløksuppe



3 ss smør
1 løk
500 g poteter
2 ss mel
salt og pepper
1 kopp melk
1 kopp fløte
6 fedd hvitløk
frisk persille

Slik gjør jeg det
Bruk ei gryte, varm opp smøret og stek løken blank, tilsett poteter og mel. Smak til med salt og pepper. Hell 2 kopper vann og 1 kopp med melk oppi gryten. Kokes på lav temperatur i ca 20 minutter. 

Finhakk hvitløken og stekes sammen med hakket purre i smør i ca 1-2 minutter. Ha hvitløken og purre opp i gryten med fløte og kok opp til suppen er ferdig