Min Rosa MatBlogg

Min Rosa MatBlogg

fredag 23. oktober 2015

Hjemmelaget majones med egg



4 stk eggeplomme
12 ts salt
1 ss sitronsaft
12 ts tørr sennep
14 ts malt hvit pepper
maks 2 dl oliven olje

Slik gjør jeg
Rør eggeplommene med salt til de er lyse og tykke. Ha i krydder og halvparten av sitronsaften.
Spe litt etter litt med olje under omrøring. Forsiktig til å begynne med og mer etter hvert. Pass på at majonesen hele tiden er glatt og blank. Blir den tynnere er det fare for at den skiller seg. Du kan redde majonesen ved å tilsette litt vann før du fortsetter eller la være å tilsette resten av oljen.
Smak til med krydder og eddik. Litt olje i til slutt gjør den blankere. Ferdig majones skal være så tykk at den holder fasongen.

Hjemmelaget majones uten egg



2 dl solsikkefrø
5 dl vann
3 ss maizenamel
3 ss sitronsaft
( Salt etter smak kan tilsettes)

Slik gjør jeg
Mal solsikkefrøene med stavmikser. Tilsett de ingrediensene og kjør det til det er blitt en jevn masse. Ha massen over i en kjele, kok opp og la det småkoke et par minutter. Avkjøl og ha den i en tett boks i kjøleskapet.

Russisk salat



4 kokte rødbeter
4 sylteagurker
2 eple
2 små rødløk
3 ss kapers
4 kokte poteter
4 ss nyrevet pepperrot
majones
crème fraîche

Slik gjør jeg
Skjær rødbeter, sylteagurk, eple og poteter i små terninger. Finhakk rødløken.
Forholdene mellom de forskjellige ingrediensene er et spørsmål om smak og behag. Hjemmelaget majones blandes med crème fraîche i forholdet 4 deler majones og 1 del crème fraîche. Smakes til med salt og pepper og nyrevet pepperrot.

Russiske Pitabrød



1 kg hvetemel
1 pk tørrgjær
4 ss sukker
5 dl vann
5 ss oliven olje
2 stk egg

Slik gjør jeg
Bland sammen hvetemel, tørrgjær og sukker. Ha i lunkent vann 35-40 °C. Tilsett olje og egg. Juster mengden mel til du har en våt deig som ikke er klissete. Elt deigen godt.
Hev deigen i en bolle smurt med olje på lunt sted til den får dobbel størrelse cirka 30 minutter.
Del deigen i 16 deler og kjevle de ut til én centimeter tykkelse. Prikk brødene med en gaffel. Pensle med olje eller smør, og la brødene etterheve i 20 minutter.
Stek brødene på 225 °C i 10 minutter, eller til de er blitt lett brune. Server brødene nybakte.

Pitabrød



4 ½ dl vann
½ pk gjær
1 ss rapsolje
½ ts salt
400 g sammalt hvete, fin
300 g hvetemel

Slik gjør jeg
Varm opp vannet til 37°C. Smuldre gjæren i vannet. Tilsett olje og salt.
Ha melet i en bake bolle. Tilsett den lunkne blandingen og elt deigen til den blir smidig og fin.  Bruk gjerne kjøkkenmaskin til eltingen. Dekk bollen med plast, og la den heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter.
Ha deigen ut på et mel bake bord. Del den i 16 like stor emner. Trill emnene til glatte boller. La dem ligge å hvile under plast i noen minutter. Trykk bollene ned og kjevle dem til flate brød, på størrelse med en asjett. Legg brødene på steke plate dekket av bake papir. Det er plass til 4 brød på hver plate. Dekk pitabrødene med et klede og la dem etterheve i ca 1 time.
Stek pitabrødene midt i ovnen ved 250°C i 8 - 10 minutter. Etter noen minutter vil brødene blåse seg opp så det blir en stor lomme inni. Avkjøl på rist.
Snitt pitabrødene langs kanten og fyll dem med for eksempel cherry tomater, maiskorn, revet ost og salsa.