Min Rosa MatBlogg

Min Rosa MatBlogg

lørdag 6. februar 2016

Ovnsstekte grønnsaker fra Russland



4 personer
2 stk grønn squash i skiver
2 stk aubergine i skiver
6 båt hvitløk i skiver
3 stk laurbærblad
½ ts tørket timian
½ ts tørket oregano
8 stk potet i skiver
6 stk tomat i skiver
3 stk rødløk i skiver
3 stk rød paprika i biter
6 dl grønnsakbuljong (utblandet)
saften av 1 stk sitron
salt og pepper

Slik gjør jeg
Legg squash- og aubergine skiver på et fat og strø salt over. Legg noe tungt på en tallerken over det og la det stå i kjøleskapet i 1-2 timer.
Bland sammen hvitløk, laurbær, timian, oregano, salt og pepper.
Smør en ildfast form og legg i alle grønnsakene lagvis. Strø litt av krydderblandingen mellom hvert lag.
Hell halvparten av blandingen av buljong og sitron over formen og sett formen i ovnen på 200 grader C. Hell over resten av væskeblandingen etter 30 minutter.
La det stå i ovnen i ytterligere 20 minutter eller til grønnsakene er møre.
Om ønsket, kan man pynte retten med litt frisk timian før servering.

Grønnsakskarbonader med ovnsbakte rotfrukter, rød og hvit pesto



4 personer
Grønnsakskarbonader:
4 kokte poteter, raspet
4 gulrøtter, raspet
1 skive kålrot, raspet
2 stor rødløk, finhakket
3-4 soltørkede tomater, finhakket (legges i bløt i litt oppvarmet rødvin noen timer)
4 ss finhakket grønn oliven
3 ss kapers
2 dl revet pecorino eller parmesan
1 egg ( trenger ikke å bruke egg, men da bruk heller 2 ss olje)
2 ss potetmel
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket frisk timian, eller 1 ts tørket
nykvernet havsalt og pepper

Ovnsbaktegrønnsaker:
3 sjalottløk
2 søtpotet
5 mandelpoteter
½ kålrot
3 gulrøtter
½ sellerirot
3 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
1 dl hvitvin
½ dl sherryeddik
havsalt og nykvernet pepper
3 ss finhakket frisk timian eller 3 ts tørket
masse grovhakket bladpersille til pynt

Rød pesto:
12 soltørkete tomater i olje
saften av 1 sitron
1 dl olivenolje
bladene fra 2 kvister timian
10 store basilikumblader
1 dl tomatjuice
6 kapers
1 ss chilipasta, eller 1 ss finhakket rød chili)

Hvit pesto:
2,5 dl yoghurt naturell
2 dl cottage cheese
2 ss finhakket basilikum
1 fedd most hvitløk
1 ss sitronsaft
nykvernet havsalt og pepper
  
   

Slik gjør jeg

Grønnsakskarbonader:
Bland sammen. Smak til med salt og pepper. Lag karbonader av deigen og stek dem i en middels varm panne til de blir brune og gjennomstekte. Det tar ca 4-5 minutter på hver side. Legg karbonadene på et serveringsfat som settes inn i ovnen noen minutter før servering.

Ovnsbaktegrønnsaker:
Skrell alle grønnsakene. Finhakk hvitløken. Del sjalottløken i fire. De andre grønnsakene deles i like store terninger eller båter. Bland alle grønnsakene sammen og ha dem i en bolle.
Varm opp ½ dl olivenolje i en stor og dyp panne. Tilsett grønnsakene i to-tre porsjoner og fres til alt er blankt. Overfør til en ildfast form. Fres hvitløken lett til slutt og bland godt med grønnsakene. Hell over vin, eddik og resten av oljen samt timian. Kvern over godt med havsalt og pepper. Bland godt. Bakes i ovn ved 180 grader til grønnsakene er møre, ca. 1 time. Dryss over grovhakket bladpersille før servering.

Rød pesto:
Ha alt i en stavmikser eller morter og kjør til jevn mos.
  
Hvit pesto:
Kok hvitløkfeddet i et minutt. Mos det i en morter med litt salt. Ha yoghurt i et kaffefilter og la stå en halvtime. Bland med cottage cheese og smak til med sitron, salt og pepper.

Solsikkebaguetter – glutenfrie



10 stk
3 dl vann 37°
25 g gjær
50 g soltørrede tomater, grovhakket
1 dl solsikkekjerner
1,5 ts salt
1 ts honning
1 ss olivenolje
7 dl Finax Naturlig Glutenfri Melmiks (420 g)

Slik gjør jeg
Rør ut gjæren i fingervarmt vann til den er oppløst. Ha i de øvrige ingrediensene, men spar 0,5 dl melmiks til utbakingen.
Arbeid deigen godt sammen i en kjøkkenmaskin i ca 5 minutter. La deigen hvile under et klede i ca 10 minutter. Ta opp deigen på et melet bakebord og del den i 10 like deler som formes som små bagetter.
Legg bagettene på en bakepapirkledd stekeplate og la heve under et klede i ca 40 minutter. Pensle med olivenolje og lag 2 små snitt i hver bagett med en skarp kniv. Strø ev. solsikkekjerner over.
Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter på 200 C.

Solskinnsbrød – glutenfritt



1 liter skummet kulturmelk
7 dl vann
1/2 ss honning el mørk sirup
3 ss fiber husk

2 dl solsikkeolje
2 egg
2 poser tørrgjær
1 ss salt
4 ss sesamfrø
4 ss linfrø
2 dl solsikkekjerner
2 dl glutenfrie havregryn/bokhveteflokker
2 dl sukkerroefiber
500 gr (1 pk) semper glutenfri mix fin
500 gr (1 pk) semper glutenfri mix med fiber
400 gr finax grov melmix (grønn)
200 gr jyttemel

Slik gjør jeg
Varm væsken til ca 40 C.
Visp inn honning/sirup og fiber husk, og la svelle i 5-10 min.
Rør inn olje og egg, og til slutt alt det tørre.
Elt deigen godt i stor kjøkkenmaskin.
Ha deigen i 4 smurte brødformer.
Heves i 40 min.
Stekes på nederste rille på 200 C i ca 45 min.