Min Rosa MatBlogg

Min Rosa MatBlogg

torsdag 26. november 2015

Bestemors pepperkakehus



1 hus
50 g sukker
150 g smør
1 egg
250 g mørk sirup
1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper
2 ts natron
450 g hvetemel

Glasur:
2 eggehviter
500 g melis
saft fra ½ sitron

Slik gjør jeg
Bland sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn egget.
Tilsett deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast.
Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.
Sett ovnen på 170 grader.
Kjevle ut deigen, til en ca. 5 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir.
Best resultat får du hvis den ferdig utkjevelde deigen får ligge i fryseren i 30 minutter før du kutter ut delene til huset.
Bruk en ferdigmal, eller lag egne maler, til huset. Legg malene du har valgt oppå den utkjevlede deigen og skjær langs kantene.
Stek delene midt i ovnen ved 170 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl godt før du setter sammen huset

Glasur:
Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast.
Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk frysepose og knyt igjen.
Når huset skal limes sammen klipper du et lite hull i det ene posehjørnet. La huset tørke i et par timer før det dekoreres.
Pynt huset med nonstop, seigmenn eller annen smågodteri
Lag ei plate med bomull som grunnlag og sett huset over på bomullen som kan spille som snø og sett huset et sted så det ikke blir knust ved uhell.

Kålstuing



4 pers
ca. 800 g hodekål
1 l vann
4 ss margarin eller olje
4 ss hvetemel
4 ½ dl kraft fra koking
2 dl melk
¼ ts malt muskat
¼ ts pepper
½ ts salt

Slik gjør jeg
Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.
Smelt margarin i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk konsistens.
La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper, tilsett den kokte kålen.
For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.

Grønn ertestuing



2 pers
1 liten pakke frosne erter
1 dl vann
½ ts buljongpulver
2 ss smør eller olje
¼ ts pepper

Slik gjør jeg
Kok opp de frosne ertene i vann og buljong.
Mos dem med stavmikser
Tilsett smør og smak til med krydder.

Sommerruller



4 personer
1 nykål/sommerkål
1 gulrot i strimler
1 gul paprika i strimler
100 g sukkererter - snittet
100 g bønnespirer
1 snittet rødløk
2 ss sesamolje
1 presset hvitløksfedd
2 dl teriyakisaus
   

Slik gjør jeg
Vask og rens alle grønnsakene.
Ta av de største bladene på nykålen og forvell dem i 1-2 minutter. Avkjøl. Disse skal brukes til rullene.
Skjær resten av kålen og de andre grønnsakene i strimler.
Varm opp oljen i en wok eller stekepanne med litt høye kanter og tilsett grønnsakene. Wok dem i 2-3 minutter.
Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.
Legg et par spiseskjeer med wokblandingen på hvert kålblad og pakk inn slik at de får vårrull-fasong.
Kålrullene kan serveres slik de er, f.eks. sammen med resten av woken, eller de kan serveres som tilbehør til middag. De kan også stekes i varm olje på hver side før servering.

Bestemors kålrotsuppe



4 personer
1 kålrot
2 ss olivenolje
2 løk
3 fedd hvitløk
4 poteter
2 gulrøtter
2 ss epleeddik
frisk koriander
kummin
chili
salt og pepper
Gresk yoghurt
Brød

Slik gjør jeg
Skrell og del opp kålroten i biter. Varm olje i en gryte og stek kålroten ved lav varme. Kutt de andre grønnsakene i skiver.
Ha i løk, hvitløk, poteter og gulrøtter. Hell på vann til det dekker grønnsakene halvveis opp. Legg på lokk og la småkoke i 15 minutter. Kjør suppen med stavmikser eller i en blander. Tilsett med vann om den er for tykk.
Smak til med salt, pepper, epleeddik og litt sukker. Dernest med litt chili, en klype kummin og hakket frisk koriander.