Min Rosa MatBlogg

Min Rosa MatBlogg

torsdag 26. november 2015

Bestemors pepperkakehus



1 hus
50 g sukker
150 g smør
1 egg
250 g mørk sirup
1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper
2 ts natron
450 g hvetemel

Glasur:
2 eggehviter
500 g melis
saft fra ½ sitron

Slik gjør jeg
Bland sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn egget.
Tilsett deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast.
Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.
Sett ovnen på 170 grader.
Kjevle ut deigen, til en ca. 5 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir.
Best resultat får du hvis den ferdig utkjevelde deigen får ligge i fryseren i 30 minutter før du kutter ut delene til huset.
Bruk en ferdigmal, eller lag egne maler, til huset. Legg malene du har valgt oppå den utkjevlede deigen og skjær langs kantene.
Stek delene midt i ovnen ved 170 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl godt før du setter sammen huset

Glasur:
Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast.
Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk frysepose og knyt igjen.
Når huset skal limes sammen klipper du et lite hull i det ene posehjørnet. La huset tørke i et par timer før det dekoreres.
Pynt huset med nonstop, seigmenn eller annen smågodteri
Lag ei plate med bomull som grunnlag og sett huset over på bomullen som kan spille som snø og sett huset et sted så det ikke blir knust ved uhell.