1
hus
50 g sukker
150 g smør
1 egg
250 g mørk sirup
1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper
2 ts natron
450 g hvetemel
Glasur:
2 eggehviter
500 g melis
saft fra ½ sitron
Slik gjør jeg
Bland
sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn
egget.
Tilsett
deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir
passe fast.
Dekk
deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.
Sett
ovnen på 170 grader.
Kjevle
ut deigen, til en ca. 5 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir.
Best
resultat får du hvis den ferdig utkjevelde deigen får ligge i fryseren i 30
minutter før du kutter ut delene til huset.
Bruk
en ferdigmal, eller lag egne maler, til huset. Legg malene du har valgt oppå
den utkjevlede deigen og skjær langs kantene.
Stek
delene midt i ovnen ved 170 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl godt før du
setter sammen huset
Glasur:
Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til
en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast.
Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk
frysepose og knyt igjen.
Når huset skal limes sammen klipper du et lite
hull i det ene posehjørnet. La huset tørke i et par timer før det dekoreres.
Pynt huset med nonstop, seigmenn eller annen
smågodteri
Lag ei plate med bomull som grunnlag og sett huset
over på bomullen som kan spille som snø og sett huset et sted så det ikke blir
knust ved uhell.